Nykyään saan siis ihan kiitettävää jälkeä aikaiseksi tarvikkeilla, joita ovat tällä hetkellä Merkur Heavy Duty Slant Bar -höylä, Derby Extra -terät, Men-U -cream (en ala suomentamaan tätä, koska sanalle lather shaving cream on kehitetty niin monia suomalaisia vastineita) ja Omega 83 -partasuti. Tämä tosin edellyttää sitä, että käytän ajoon juuri sen verran aikaa, kuin siihen omilla taidoillani vaaditaan. Viimeisen ajoni suoritin testimielessä melko nopeasti, jonka jälkeen kaula hieman sitten punottelikin pitkästä aikaa. Jälkihoitona on tällä hetkellä Thayers Witch Hazel Aloe Vera -mönjä, joka vaikuttaa ihoon samalla tavalla kuin aftershave. Nyt tuossa on siis nimenomaan tuo laventelintuoksuinen versio, mutta tuosta näkyy tulleen myös hajuton versio, jota varmaan tilaan seuraavaksi. Tällä hetkellä ihoni myös kuivaa melko kovasti, joten käteeni tarttui Biotherm Homme Aquapower -kosteusvoide, jota pyörittelen melko runsain annoksin joka puolelle päätä.

Alla oleva kuva (klikkaamalla suurenee) lie hyvä kertomaan keskeisestä ongelmasta (ihon sisään kasvavista karvoista) tai lähinnä ongelma-alueesta tarkemmin. Sisään kasvamisella voidaan tarkoittaa joko sitä, että karva kääntyy suoraan ympäri huokosessaan, ja käy kasvamaan suoraan takaisin tuloreittiään. Toinen tulkinta on se, että kasvu tapahtuu kyllä oikeaan suuntaan, mutta karva ei ehdi kokonaan ihon pinnalle, vaan käy kasvamaan ihon sisällä, mikä on siis nimenomaan kyseessä omassa tapauksessani. Piirsin tuon kuvan vajaa 1,5 vuotta sitten peilin edessä, koska noiden kaikkien kasvusuuntien merkitseminen kuvankäsittelyohjelmalla olisi todennäköisesti raastanut hermot riekaleiksi. Noin suurinpiirtein kaula on siis ainoa todellinen ongelma-alue, minkä takia en nähnyt tarpeelliseksi piirrellä etunaaman kasvusuuntia. Pahimmat kohdat merkitty kuvankäsittelyohjelmalla.

 

1294422352_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Ongelma-alueet partaa ajaessa

 

En menisi vannomaan, mutta vahva veikkaukseni on, että erityisesti kiharat karvat omaavilla on huomattavan paljon enemmän vaikeuksia sisäänkasvaneiden karvojen kanssa kuin mitä täysin suorat karvat omaavilla. Hiukset kertovat varmaan aika paljon kiharuuden asteesta, joka lie itsellä jotain keskitasoa. Karvat kasvavat varsinkin kaulassa täysin ihoon liimattuna jo sänkiasteessa. Vähänkään pidemmäksi päässeenä ei ole harvinaista, että karva on pari milliä ihon pinnalla, mutta sukeltaa sitten takaisin ihoon.

Jos malttaa olla ajamatta vastakarvaan, ei ongelmaa pitäisi olla... periaatteessa. Noiden radikaalien kasvusuuntavaihdeluiden vuoksi ajaminen on varsinkin moniteräisellä höylällä erittäin haastavaa. Myötäkarvaan ajaminen ei käytännössä tee minkäänlaista tulosta, koska kuten juuri totesin, karvat kasvavat täysin ihossa kiinni. Eli siis jos ajamista aloittaessa on millin pituiset karvat, ovat ne myös ajon jälkeen millin pituiset. Partasudin pyörittelyn jälkeen nuo nousevat onneksi niin, että ristikarvaan ajaminen tuottaa jo lähes tyydyttävää tulosta. Ennen sutiaikoja en käytännössä saanut ikinä kaulaa ajettua edes välttävästi. Normaali tilanne oli se, että yritin raivolla ajaa myötäkarvaan, jolloin painoin liikaa yrittäessäni saada hankalimpia karvoja poikki. Tämän seurauksena suuri osa karvoista oli edelleen jäljellä, mutta lisäksi iho oli ärtynyt tuosta painamisesta.

Aloin kiinnittämään kunnolla huomiota kasvusuuntiin oikeastaan vasta ihan tuossa sanotaan pari vuotta sitten. En ollut aiemmin huomannut, että suunnat vaihtelevat noin radikaalisti varsinkin tuossa aataminomenan vieressä ja vasemmalla olevalla alueella. Siihen asti vetelin höylää suunnilleen sillä periaatteella, että aataminomenan alapuolella kasvusuunta on ylöspäin ja yläpuolella alaspäin. Tällä tosin ei ollut hirveästi merkitystä ajotuloksen kannalta. Siitä lisää myöhemmin.

Muut ongelma-alueet pystyy kertomaan kätevästi yhdessä kappaleessa. Lähinnä niitä ei ehkä voisi edes kutsua ongelma-alueiksi, vaan ennemmin herkiksi alueiksi. Näihin kuuluu suupielet ja alahuulen alla oleva alue. Näillä alueilla ihohuokoset tulevat niin voimakkaasti pintaan, että käytännössä jos venytän ihoa yhtään, tulen repineeksi huokosten yläosat palasiksi. Tämän seurauksena alueet ovat kyllä erittäin tasaisia hetken, mutta sitten huokoset alkavat muodostumaan uudestaan, jonka jälkeen alueet näyttävätkin melko hurjilta viikon tai parin ajan. Olen näitä alueita ajanut todella pitkään ihan vaan trimmerillä lyhyemmäksi, mutta ajotekniikan kehittyessä tajusin kokeilla yhtä "kikkaa", joka näyttää toimivan ihan mukavasti. Tästäkin lisää myöhemmin.