Todennäköisesti moni miettii, että kun kerran itse saa partansa ajettua menestyksekkäästi, ei ole mitään syytä siirtyä perinteisempiin ajovälineisiin. Näillä tarkoitan aitoja partaveitsiä sekä 1800-luvulta alkunsa saaneita yksiteräisiä "perinteisiä" partahöyliä. Rohkenen väittää, että partaveistä pidetään yleisesti edelleen asiallisimpana parranajovälineenä. Tekniikka on tuonut tullessaan pääosin vain helppouden, joka kuitenkin vaikuttaa lopputuloksen laatuun negatiivisesti. Koska itse en kuitenkaan vielä ole veitsessä asti, vaan käyttelen perinteistä höylää, keskityn lähinnä vertailemaan perinteistä höylää markettihöyliin ja sähkökoneisiin.

Kun hakukoneella etsii tarinoita perinteiseen höylään siirtyneistä käyttäjistä, on yksi siirtymisen syy ylitse muiden: muilla välineillä ei ole saatu kelvollista tulosta. Joidenkin kohdalla tämä on tarkoittanut sitä, että on saanut entisen hyvän ajotuloksen sijaan loistavan tuloksen. Jotkut ovat saaneet entisen tyydyttävän sijaan hyvän tai loistavan. Osa ei ole saanut edes tyydyttävää tai ehkä välttävääkään tulosta, mutta ovat uudella menetelmällä kuitenkin päässeet korkeammalle tyytyväisyyden tasolle, joka lie lähes poikkeuksetta vähintään tyydyttävä. Yhtään tarinaa en ole löytänyt, jossa henkilö olisi lopulta kunnon opettelun jälkeen siirtynyt takaisin markettihöylään tai sähkökoneeseen. Itsehän hieman pompin noiden välillä aluksi, mutta lopulta perinteinen höylä osoittautui kuitenkin ylivertaiseksi. Omalla kohdallani siirtymä on ollut lähinnä tasoa välttävä --> hyvä/loistava.

Osa on itse tajunnut lähteä metsästämään parempaa ajotulosta, jos vanha ei ole kelvannut. Osalle joku toinen on suositellut siirtymistä. Osa on saanut lahjakortin amerikkalaiseen parranajoon (jotkut tuntuvat käyttävän termiä parturin parranajo, mutta pääasia kuitenkin on se, että ajo suoritetaan nimenomaan veitsellä), jonka jälkeen on miettinyt, että tähän mahtavaan fiilikseenhän on mahdollista päästä itsekin kotioloissa. Tai jos ei ihan samaan niin ainakin lähelle.

Luitte oikein. Mahtava fiilis. Konetta käyttäville en edes pysty keksimään vertauskuvaa, mutta markettihöylällä räpisteleville Apple-hipeille voisin sanoa, että transitio lie lähellä siirtymistä pc/win-maailmasta mac-maailmaan. Tämäkin vaatii hieman aikaa ja halua opetella, mutta lopulta ei voisi kuvitellakaan siirtyvänsä takaisin aiempaan.

Veikkaisin, että viime vuosisadan puolivälin tienoilla syntyneitä on hankalin vakuuttaa perinteisten menetelmien ylivertaisuudesta, koska he ovat eläneet nuoruudessaan sitä aikakautta, kun sähkökoneet ovat yleistyneet. Voin toki olla väärässäkin, mutta annan kuitenkin vinkin: varaa seuraavaksi syntymäpäiväksi itsellesi lahja parturin parranajoon. Jos tuntuu liian naiselliselta hommalta, voi itsetuntoa kohottaa kasvattamalla sellaisen mörköparran ennen ajoa, että parturi joutuu yskiskelemään toimenpiteen aikana. Todennäköisesti tämä tulee olemaan yksi parhaista lahjoistasi pitkään aikaan. Varoituksen sana kuitenkin: jotkut parturit mainostavat amerikkalaista parranajoa, mutta eivät ilmeisesti tee tätä hirveän usein. Kannattaa ehkä hieman ensin etsiä tietoa, että ketkä parturit milläkin suunnalla ovat oikeasti päteviä tämän kanssa. Valitettavasti joiltain suunnilta näitä ei tunnu löytyvän, joten jos ei muuten tunnu onnistuvan, kannattaa jossain isommassa kaupungissa käydessään pyörähtää partatohtorin vastaanotolla.

Markettihöylän omistajat voivat yrittää viiltää paperista kulmaa pois teränsä kanssa, minkä pitäisikin onnistua. Uskallan väittää kuitenkin, että halvimmatkin perinteiseen höylään saatavat terät ovat noita terävämpiä. Jos askartelu innostaa, voit yrittää purkaa yhden terähärvelin niin, että pystyt pitelemään vain yhtä terää kädessäsi. Tämän jälkeen nyhdä hius (päästä tai selästä tai mistä nyt löytyykään) ja pidä sitä sormissasi vaakatasossa (toinen pää sormien välissä, toinen ilmassa). Tämän jälkeen nosta terää karvaa vasten niin että terä EI liu'u yhtään, vaan osuu täysin suoraan karvaan. Jos saat näin mielestäsi helposti karvan katki, en sano enää enempää, vaan toivotan mukavia ajohetkiä kyseisen laitteen kanssa.

Mach 3 -terillä en ole tätä hiustestiä edes viitsinyt tehdä, koska ero perinteisiin teriin on niin huima, ettei siitä edes tarvi keskustella. En kuitenkaan usko, että uudemmissakaan laitteissa tämä itse terän rakenne on parantunut. Muutos näkyykin tapahtuneen lähinnä oheistekniikan suhteen, eli esimerkiksi juuri uusimmissa Gilletten laitteissa värinän tarkoitus on ilmeisesti vaan nostaa karva paremmin pystyyn, mikä sinänsä onkin ihan tavoiteltava asia.

Mikä tekee perinteisestä parranajosta kuitenkin ylivertaista, on ajoprosessi (kutsutaan märkäajoksi) kokonaisuutena. Uuden ajolaitteen lisäksi kädessäsi on nyt myös täysin erilainen cream tai saippua, sekä vaahdotukseen tarvittava partasuti. Sudin tarkoitus ei kuitenkaan ole pelkästään vaahdotus, vaan yhtä tärkeä tehtävä sillä on karvojen irroitus ihon pinnasta ja samalla vaahdon saattaminen kunnolla karvan ympärille. Tämän takia perushöylän värinän lopullinen vaikutus saattaakin olla melko minimaalinen, koska käsin levitettynä vaahto/geeli ei pääse kunnolla oikeuksiinsa karvan juuressa, mikä toisaalta saattaa myös lisätä ihoon kohdistuvaa ärsytystä. Alla oleva kuva saattaa hieman selventää asiaa.

 

1294942541_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Vaahtolevityksen käsi vastaan suti

 

Piirsin karvat tarkoituksella hieman pidemmiksi, jotta idea tulee selväksi. Käytännössä jokapäiväisessä parranajossakin tämä voi kuitenkin olla merkittävä asia lopputuloksen tai ainakin ihon ärsytyksen kannalta. Tähän vaikuttaa myös toinen tärkeä ero: markettivaahdot sisältävät huomattavan paljon ilmaa, minkä takia sitä on entistä vaikeampaa saada kunnolla ihon pinnalle ja karvojen ympärille. Geelien ilmapitoisuuksista tai ilmapitoisuuden vähyydestä en mene sanomaan juuta enkä jaata. Voin kuitenkin hyvällä omallatunnolla sanoa, että itse tehty vaahto on huomattavasti laadukkaampaa. Markettivaahto on myös siitä varsin kehno tuote, että sen tarkoitus ei ole pehmittää karvoja, vaan ainoastaan poistaa kitkaa höylän ja ihon väliltä. Geeli on tässäkin hieman edistyneempää, joten jos et muuta neuvoani aio noudattaa, luovu edes siitä vaahtopurkista, ja osta tilalle geeliä. Markettituotteiden kanssakin työskennellessä osa porukkaa saattaa kastella kasvonsa ennen vaahdon tai geelin levittämistä, mikä onkin erittäin hyvä idea, koska pehmeämpänä karvat katkeavat vaivattomammin.

Tässä vaiheessa otan kantaa ensimmäiseen omaan sutiini, eli Men-U:n synteettisistä karvoista valmistettuun. Yksi sudin laadun mittareista on sen kyky sitoa vettä, minkä tuo tekeekin ihan kivasti. Tällä saadaan aikaan lyhyempi vaahdotusaika, sekä joiltain osin myös laadukkaampi vaahto joidenkin mukaan. Nykyisellä villisiankarvoista valmistetulla Omega 83 -sudilla tehty vaahto ei mielestäni ole kuitenkaan missään suhteessa huonompaa, vaikka sitookin hieman huonommin vettä. Toinen keskeinen ominaisuus, eli kyky pyöritellä vaahto kunnolla ihon pintaan ja karvantyvien ympärille, jää synteettisellä saavuttamatta. Villisika vaatii hieman enemmän vaahdotukselta, mutta vaahto menee paremmin käyttötarkoitukseensa. Jotkut pitävät myös sudin pehmeyttä laadun mittarina, koska se on mukavamman tuntuinen. Itse kuitenkin olen sitä mieltä, että nykyinen hieman kovempi sutini tuntuu pehmeää synteettistä paremmalta, koska sitä iholla pyöritellen tuntee tekevänsäkin jotain. Ehkä joskus tulevaisuudessa ostan mäyränkarvasudin, joka vaikuttaisi olevan se kaikkein laadukkain, joskaan ei halvin.

Yksi keskeisistä periaatteista märkäajon kanssa on se, että partaa ei poisteta, vaan sitä lyhennetään. Lyhennys tapahtuu pikkuhiljaa kierros kierrokselta, kunnes jälki on kelvollista. Koska tämä on kuitenkin osa varsinaista ajotekniikkaa, kerron siitä myöhemmin lisää.

Jos pelkkä parempi ajotulos ei ole kelvollinen syy siirtyä perinteisiin menetelmiin, on muitakin syitä. Joillekin syyt ovat eettisiä, koska perinteisistä menetelmistä tulee vähemmän kaatopaikkajätettä. Tämä ei kuitenkaan ehkä kosketa hirveän isoa osaa porukasta, mutta ehkä rahansäästö koskettaa. Perinteinen höylä maksaa jonkun verran markettihöylää enemmän, mutta terien hinnat lasketaan murto-osissa. Viimeisin terätilaukseni kattoi 100 terää, jotka maksoivat alle 15 euroa. Saippuat/creamit hieman vaihtelevat hinnoiltaan, joten tässä markettituotteet voivat olla hieman halvempia. Kuten tässä olen kuitenkin yrittänyt perustella, on laatu aivan eri maailmasta. Terät maksavat kuitenkin niin vähän, että ajokerta tulee halvemmaksi. Lie sanomattakin selvää, että jossain vaiheessa niissä aikaansaatu säästö tulee myös kattamaan kaikki kertahankinnat.

En ole aivan varma, että oliko tässä kaikki, mitä meinasin sanoa, kun asiaa tuntuu olevan hirveästi. Heitäpä nyt kuitenkin se Mac hetkeksi nurkkaan, ja käy ajamassa parta vaikka ihan vaan huvin vuoksi.

 

Edit: 23.1.2011 13:52 - Selvennetty hieman yhtä kappaletta.