Trimmerointi kävi kuitenkin jossain vaiheessa syksyä ottamaan päähän, joten päätin taas sukeltaa internetin ihmeelliseen maailmaan (eli edellisen tekstin "aika pitkään" oli siis pari-kolme kuukautta, mutta joka tapauksessa sinä aikana en ajanut partaani ollenkaan). Mietin, että on kai sitä nyt oltava muitakin, jotka kärsivät sisäänkasvavista karvoista. Nämä taisivat myös olla ensimmäisiä kertoja, kun ylipäätään tajusin, että ongelmani on nimenomaan tämä karvojen sisäänkasvu. Painotinkin hakusanani kyseisten sanojen ympärille, ja kävin läpi lähestulkoon kaikki artikkelit ja keskustelupalstat, jotka pureutuivat aiheeseen vähänkin. Suuri osa jutuista tosin koski lähinnä naisten ongelmia säärikarvojen ajeluista, mutta mietin, että karva kuin karva.

Neuvoja löytyikin lopulta aika paljon, joista ensimmäinen kovemmin mieleen painunut oli ihon kuorinta. Muistin nähneeni miehenkaupassa jotain syväpuhdistavaa kuorintavoidetta, joten suuntasin sinne jälleen. Siellähän olikin tosiaan pari 4VOO:n syväpuhdistavaa/kuorivaa tuotetta, joista päädyin sitten ottamaan tällaisen. Purkki sinänsä oli mielestäni ihan sikahintainen, mutta toisaalta olin edelleen sillä asenteella liikenteessä, että rahaa syydetään aiheeseen niin kauan, kunnes olen tyytyväinen lopputulokseen.

Selailin muutenkin tuota miehenkaupan muut parranajotuotteet -sivua, josta yleistasoa kalliimpana silmään sattui Men-U premier -partasuti. Tutkiskelin googlen avulla tuota sutia ja sutien tarkoitusta ylipäätään hieman tarkemmin, jolloin koin jälleen ahaa-elämyksen. Sutia siis esimerkiksi tarvii myös sen Men-U:n oman shaving creamin vaahdotukseen! Laitoin tuon siis tilaukseen tottakai hymyssä suin, kun kerran kyseessä oli oikein premier-tuote. Mukana ei tosin vielä silloin tullut noita matkakokoisia purnukoita. Vanha kosteusvoide ja kasvopesu alkoivat olla lopussa, joten iskin pakettiin vielä uuden vähemmän kiiltoa aiheuttavan kosteusvoiteen sekä Recipe for men -kasvopesunesteen (kun Men-U:n pesutuote oli tilapäisesti loppunut). Tämä tosin kuuluu kategoriaan huonoimmat ostokset ikinä, josta lisää myöhemmin.

En ole ihan varma, että missä vaiheessa olin ottanut tavaksi ajaa parran suihkun yhteydessä. Mahdollisesti jossain vaiheessa 2006 syksyllä, kun olin muuttanut vihdoin vanhempieni luota omaan asuntoon. Vanhempieni talossa ajelin aina vaan vessassa, joskin kai olin jossain vaiheessa ottanut kuitenkin mukaan naaman esikastelun. Kuka näitä muistaa.

No kuitenkin, tuotteet sitten tulivat ja aloitin tottakai saman tien vaahdottelun. Synteettisistä karvoista valmistettu suti onkin mukavan pehmeä ja sitoo nestettä melko kivasti. Heti ensimmäisen ajokerran jälkeen päätin, että en enää ikinä käytä marketin vaahtoja tai geelejä (enkä ole tähän mennessä käyttänytkään). Muistaakseni tälläkin kerralla otin kuitenkin ensimmäisen ajon Machilla, mikä sinänsä olikin vähemmän kivuliaampaa kuin ennen. Kaulan ajaminen ei kuitenkaan edelleenkään sujunut aivan suunnitelmien mukaan. Päätin siis saman tien avata tuon viimeisen keinon eli kuorintavoidepurkin, jonka sisältöä käytin ohjeen mukaan kerran viikossa. Tai alkuun taisin käyttää kerran päivässä...

Ajelin muutaman kerran posket ja muun etunaaman Futurilla ihan vaan, että sitä oppi ylipäätään käyttämään, kun niin satunnaisesti olin siihen mennessä käytellyt. Kaulan otin muutamaa poikkeusta lukuunottamatta kuitenkin Machilla. Ne muutamat poikkeukset olivatkin sitten taas niitä tilanteita, jolloin kaula punotti vähintään viikon ajan. Varsinkin ne kerrat, kun päätin säätää teräasetukseksi vanhan kakkosen sijaan nelosen tms. Kutosella en ole muistaakseni ikinä koittanut. Kuorintavoiteen käyttämistä jatkoin kuitenkin tasaisesti kerran viikossa.

Alkuvuodesta 2009 tutkiskelin jälleen internetin ihmeitä, ja löysinkin sitten ensimmäistä kertaa jo aiemmin mainitun vastuullisempia valintoja -blogin. Itseasiassa tarkalleen ottaen tämän jutun. Siinä oli taas pitkästä aikaa tärkeitä sanoja: "monella oli ollut samankaltaisia kokemuksia kuin minulla, mutta wanhoja menetelmiä käyttäen he olivat päässeet kirvelystä, punoituksesta ja sisäänkasvaneista partakarvoista eroon." Lukasin jutun pari kertaa läpi, ja tulin vakuuttuneeksi siitä, että oikeasti tällä pitäis saada parempaa jälkeä. Päätinkin sitten, että nyt heitän kyllä sen Machin nurkkaan, ja alan tosissani opettelemaan Futurin käyttöä. Näin myös tein.

Ajelin ensimmäistä kertaa ikinä peräkkäisinä päivinä (höylällä - intissähän olin koneella ajellut joka päivä), joista jokaisella kerralla taisin käyttää vähintään tunnin tuohon ajeluun. Tuosta tunnista vähintään sen 45 min askartelin kaulan kimpussa ja ajelin va-ro-vas-ti. Taisin viikon tai pari jaksaa tätä tahtia, mutta kaulan punotus ei kuitenkaan edelleenkään ollut kadonnut mihinkään. Itseasiassa sain edelleen hirveää jälkeä aikaan tällä, joten olin hieman ymmälläni ja oikeastaan jälleen turhautuneen harmissani. Kokeilin välillä pienintä mahdollista teräasetusta, joka on hieman alle 1, kun tuossa on siis portaaton säätö.

Jälleen kerran etsiskelin internetistä raivoisasti neuvoja sisäänkasvavien karvojen suhteen. Kaikenmaailman kuorintavoiteita/-geelejä/-mössöjä/-mitälie löytyi kyllä niin paljon kun vaan jaksoi sivuja selata. Jostain bongasin kuitenkin jutun kuorintasienistä/-tyynyistä/-mistälie, joita käytettäisiin suihkun yhteydessä. En kuitenkaan koskaan päätynyt mitään sellaista ostamaan, kun totesin helpommaksi ja halvemmaksi hankailla kaulaa normaalin pesusienen karhealla puolella. Mitä enemmän punotti, sitä kovemmin hankasin. Tämä hankauskin alkoi jossain vaiheessa hieman käymään ihon terveydelle, minkä tajusin sitten jälkikäteen. Yritin tätä myös hammasharjoilla, mutta käytössäni olevat olivat liian pehmeitä tähän tarkoitukseen. Koitin tuota myös kynsiharjalla, joka kuitenkin tuntui sitten olevan turhan karhea kyseiseen tarkoitukseen. Varsinkin, kun voimankäyttöni hallinta ei välttämättä ollut ihan järkevällä tasolla. Jossain keskusteluketjussa oli lisäksi mainittu karvojen lopullinen poistaminen laserin avulla. Se nyt ei kuitenkaan vaikuttanut hirveän miehiseltä ratkaisulta, joten sivuutin aiheen melko pian.

Lopputalvi oli seuraava tärkeä ajankohta, kun löysin jostain suomenkielisestä foorumista linkin youtube-videoon, jonka oli tehnyt herra nimeltä mantic59. Salaman lailla tajusin, että aiheesta on tietoa englanniksi ihan mielettömät määrät. Ongelmani olivat ohi - tai niin ainakin luulin jälleen.

Katsoin kaikki tämän kaverin videot läpi ja sisäistin hirveän kasan tietoa. Vihdoin minulla oli oikeasti jotain käsitystä, miten näitä tuotteita pitäisi oikeasti käyttää. Olin jo toki heti Futurin tilatessani lukenut miehenkaupan artikkelin oikeaoppisesta parranajosta, jota yritinkin noudattaa parhaalla mahdollisella tavalla. Olin lukenut muitakin ohjeita ja mieleeni oli iskostunut varsinkin se, että aina vain ja pelkästään myötäkarvaan (tästä saavat kyllä kaikki tahot kuulla myöhemmin). Olin siis Futurin tilaamisen jälkeen luopunut joka suuntaan ajelusta myös Machilla, ja ajelin vain myötäkarvaan. Varsinaista aftershavea en koskaan ollut käyttänyt, koska Men-U:n kosteusvoiteessa oli mainittu, että se on itsesiassa kosteusvoide sekä aftershave.

Bongasin kuitenkin manticin videoista jo aiemmin mainitun Witch Hazelin, joka hänen sanojen mukaansa oli "perinteinen aftershave", joka omalta osaltaan auttoi sisäänkasvavien karvojen ongelmaan. Koska tästä maasta ei kyseistä tuotetta löytynyt, päädyin tilaamaan sen Amazonista. Yksittäistä purkkia ei saanut kuitenkaan tilattua, mutta kolmen paketin sai, joten tilasin ne kolme. Noudatin hänen ohjeitaan kirjaimellisesti, joten hain kaupasta myös videoissa näkyviä vanutyynyjä (miksei noiden nimi voi olla joku kuvaavampi, esim. puuvillaläpyskä).

Käyttelin witch hazelia sitten jonkin aikaa, mutta sekään ei tuonut toivomaani tulosta. Sen huomasin kyllä, että tuo vaikuttaa huokosiin, mutta sisäänkasvavien karvojen määrä ei kuitenkaan merkittävästi vähentynyt.

Ajelin kuitenkin tuolla kokoonpanolla noin puolen vuoden ajan. Kesällä olin eräältä suomenkieliseltä foorumilta bongannut neuvon, että kannattaa koittaa vaihtaa Merkurin terien tilalle jonkun muun valmistajan teriä. Syksyllä tutkinkin asiaa sitten lisää, ja Derby Extra sekä Feather saivat isoimmat kehut. Kallistuin lopulta Featherin puoleen, koska se oli yleisesti nostettu kaikkein terävimpien terien valmistajaksi. Hintakin oli huomattavasti Derbyn teriä suurempi, joten metsään ei voinut mennä. Näitäkään en löytänyt mistään lähitienoilta, joten käytin jälleen Amazonin huikeaa valikoimaa hyväkseni.

Otin Featherin terät käyttöön saman tien, ja tämä oli oikeastaan ensimmäinen merkittävä muutos ajokokemuksessani. Terien terävyys oli niin huima, ettei Merkurin teristä voinut edes puhua samassa lauseessa. Edelleenkään en kuitenkaan ollut saavuttanut sitä, mitä lähdin hakemaan. Kaula punotti enemmän tai vähemmän; yleisesti ottaen kuitenkin aiempaa vähemmän. Ajelinkin tilaamani 20 terän paketin lähes loppuun, kunnes oli seuraavan muutoksen aika.

Olin jonkin aikaa sitten saanut kaverini vakuuttuneeksi de-höylän eduista, joten hänkin oli siirtynyt niihin sitten. Olin itse jo pidempään harkinnut partaveitsen tilaamista (tästä lisää myöhemmin), mutta kaverini oli toisaalta onkinut tietoonsa, että slant bar -tyylinen höylä olisi omiaan heille, kellä oli vaikeuksia ajaa partaansa. Epäilin tätä hieman, mutta etsiskelin kuitenkin tietoa slant barin ja sisäänkasvavien karvojen yhteyksistä englanniksi. Moni oli kehunut, että tähän siirtyessään sisäänkasvuongelmat olivat hävinneet. Jälleen uusi kokeilemisen arvoinen asia!

Koska tämä oli kuitenkin jo ties mones ratkaisu sisäänkasvavien karvojen ongelmiin, suhtauduin asiaan aluksi varauksella. En kuitenkaan pystynyt päättämään veitsen tilaamisesta ennen vuoden 2010 alkua, jolloin Featherini alkoivat olla lopussa. Connaught Shaving näkyi myyvän niitä Derbyn teriä, joten päätin vaihteeksi tilata niitä. Toimitusajankin sopi odottaa olevan lyhyempi kuin mitä rapakon takaa tilatuissa Feathereissa oli.

Kaverini oli joka tapauksessa keskustellut huomattavan tiiviisti slant baria suositelleiden tyyppien kanssa, joille hän ilmeisesti oli kertonut käyttämistäni ja hänen käyttämistään tuotteista. Synteettisen sudin tilalle oli suositeltu erittäin kovasti jotain muuta. Se jokin muu oli Omegan valmistama villisiankarvoista valmistettu suti. Tarkemmin sanottuna juuri suti numero (100)83. Se löytyikin Connaughtilta erittäin halvalla vanhaan synteettiseeni nähden, joten mietin, että miksipä ei, kun kerran ihan kehuttu on. Mukaan kertyi myös suositellut alunakivi, Tabacin ihka aito parranajosaippua, sekä tyrehdytysaineesta koostuva styptic pencil. Nämä maksoivatkin jo sen verran, ettei Merkurin Heavy Duty Slant Bar hirveästi paketissa painanut, joten iskin mukaan myös sen.

Paketti sitten tuli jossain vaiheessa, joskin niinä päivinä oli jotain hirveitä kiireitä, joten paketti meni joksikin aikaa syrjään. Muutaman päivän kuluttua löysin kuitenkin motivaation järjestää itselleni aikaa yhden vaivaisen ajon verran, joten jälleen kerran innoissani purkasin tavarat paketista ja painelin peilin eteen ihmettelemään. Olin jo henkisesti kuitenkin varautunut veitsen ostamiseen, koska mikään höylä- tai koneratkaisu ei tuntunut auttavan. Ajattelin toki, että uusi höylähän vaatii tietenkin taas pitkän opettelun, mutta olin optimistisen varovainen. Uusi partasuti tuoksui kevyesti eläimelliseltä, kuten mantic oli videoissaan maininnut. Pesin sen kylpyhuoneesta löytyvällä nestesaippualla pariin kertaan, minkä jälkeen tuoksu alenikin hieman vähemmän eläimelliselle tasolle.

Saippuan käyttöön liittyvistä vinkeistä en jostain syystä muistanut hirveästi, enkä saanutkaan siitä hirveän järkevää vaahtoa aikaan. Päätin käyttää sitä kuitenkin ajoon, koska joka tapauksessahan tämä oli vasta opetteluajo. Itse suti tuntui naamalla ja varsinkin kaulassa erilaiselta. Hyvällä tavalla erilaiselta. Tällä tunsin ihan tekevinäni iholla muutakin kun vain levittäväni vaahdot pintaan. Hankailinkin sen kanssa melko huolellisesti - olihan videoissa neuvottu, että ensimmäinen vaahtolevitys on yksi parranajon tärkeimmistä tapahtumista.

Olin sujauttanut Derby-terän uuteen höylääni jo aiemmin. Se näytti siinä kohtalaisen hassulta, koska terä menee perushöylään verrattuna aika villin vinossa/kierossa. Aloin kuitenkin varovaisesti höyläilemään, ja se tuntuikin ihan mukavalta. Ajotuntuma oli huomattavasti Futuria parempi, ja tunsin hallitsevani höylää paljon paremmin. Kaulan ajamiseen käytin toki erittäin paljon aikaa, kun kerran siihen olin tottunut. Ajon jälkeen kasvoja huuhdellessani jotain jäi kuitenkin puuttumaan: kaulaa ei kirvellyt mistään!? En ollut ikinä kokenut mitään tällaista. Alunakiven olin hommannut lähinnä witch hazelin korvikkeeksi, mutten ottanut sitä kuitenkaan tässä vielä käyttöön. Paiskasin vanutyynyllä hazelit naamalle ja huuhtelin ohjeita noudattaen vielä viileällä vedellä. Mahtava tunne.

Tässä vaiheessa on ehkä jo hyvä kertoa, että se varsinainen punotus alkaa yleensä vasta noin vuorokauden kuluttua ajosta. En siis heti ajon jälkeen tiennyt, mitä tuleman pitää, joten jäin odottelemaan. Odotin ensimmäisen päivän. Odotin myös toisen ja kolmannen, eikä punoitusta näkynyt missään. Ensimmäinen ajoni uusilla tuotteilla, ja heti onnistui näin hyvin!

Olin yhtä hymyä, joten korkkasin lonkeron. Toivotin itselleni laittoman helppoa loppuelämää.

 

Edit 11.1.2011 17:23 - Selvennetty hieman yhtä kappaletta.