Heti alkuun haluan painottaa, ettei kirjoituksiani kannata tulkita absoluuttisina totuuksina vaan enemmän vinkkeinä. Teksti perustuu muiden kirjoituksiin, videoihin, käytyihin keskusteluihin, tuotevalmistajien suosituksiin/ohjeisiin sekä omiin kokemuksiin. En aio alkaa lähdeviittaamaan omin sanoin kerrottuja juttuja, koska muuten jokaisen tekstin kirjoittamiseen kuluisi tuhottoman paljon aikaa.

Nappasin eilen illalla googlen auki ja hain useilla eri suomenkielisillä hakusanoilla tietoa höyläämisestä ja parran ajamisesta. Kävin muutamat ensimmäiset hakutulossivut läpi, ja ohjeita höyläysprosessiin tarjoavia sivuja jäi lopulta auki kolme, jotka olivat kaikki lähes identtisiä perustietoa ajosta tarjoavia lyhyehköjä juttuja (miehentyyli, miehenkauppa sekä kookas news). Lisäksi löytyi pari blogia (vastuullisempia valintoja sekä kuosit.com) henkilöiltä, jotka ovat siirtyneet/siirtymässä kohti perinteisempää höylää. Loput jutut olivat lähinnä satunnaisissa foorumiketjuissa käytyjä keskusteluja, joista lisäksi suuressa osassa ongelmaan "en saa ajettua kaulaa hyvin" ratkaisu oli pohjalla "tosimies ei aja partaa" tai "tosimies ajaa parran kirveellä".

Parhaiten etsintöjäni vastasi kuitenkin Partaäijän blogi partaveitsellä ajamisesta. Hän on selostanut tarkemmin valmisteluja ja ajotekniikkaa, mutta luonnollisesti veitsellä ajamisesta. Siinä on kuitenkin iso osa identtistä tapahtumaa höyläämisen kanssa, jonka takia tähän linkin laitoinkin. Suosittelen lämpimästi lukemaan koko jutun läpi, koska siinä on hyviä vinkkejä perushöylääjällekin.

Huomionarvoinen asia mielestäni on se, että vasta ihan viime aikoina porukka on alkanut kiinnostumaan perinteisestä partaveitsestä tai 2-teräisestä partahöylästä - engl. double edge razor (de razor), yleisesti viitataan myös safety razor. Paria poikkeusta lukuunottamatta viime aikoina tarkoittaa viimeistä muutamaa kuukautta! Näin ainakin nettikirjoitusten ajoittamisten perusteella.

Nopean haun perusteella ensimmäiset partakoneet (tarkoitan sanalla kone nimenomaan sähkökäyttöistä värkkiä) tulivat saataville 1930-luvun tienoilla, joten niiden voisi kuvitella yleistyneen 40- ja 50-luvuilla. Muistan jostain lukeneeni, että sota-aikoina miesten liian innokas ulkonäöstä huolehtiminen katsottiin neitimäiseksi käytökseksi, joten ehkäpä siloposkisuuskaan ei ollut se kaikkein tavoitelluin asia. Tästähän voidaan ainakin mielikuvissa saada selkeä yhteys sähkökoneiden määrän räjähdysmäiselle kasvulle, koska koneiden käyttö oli (tai ainakin on) verrattain helppoa ja nopeaa - lopputuloksen kustannuksella. En löytänyt mitään merkittävän isoa kyselyä, jossa miehiltä olisi kysytty, että käyttävätkö he konetta vai höylää. Kuvittelisin kuitenkin, että tälläkin hetkellä huomattavan suuri osa miehistä käyttää konetta. Höylääjistäkin varmaan vastaavasti suuri osa raaviskelee naamaansa lähimarketista ostetulla moniteräisellä laitoksella, joista tuoreimmat kuulemma tärisevät kovemmin kuin iskuporakoneet.